Lábadoznak és hamarosan örökbefogadhatóak a horror telepről kimentett kutyák

Megosztás

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról a felkavaró esetről, ami Perén, egy szaporító telepen történt. A lakásban talált körülmények, illetve a mélyhűtőben talált holttestek, még a tapasztalt állatvédőket is megrázták. A mentett kutyusok a mentés után megkezdték a lábadozást és októbertől örökbefogadhatóiak lesznek.

“A mentett kutyák közül egy kilenc éves angol buldogot meg kellett műteni, amely először fiasnak tűnt. Végül a hasából egy hatalmas daganatot távolítottak el Budapesten. Jelenleg a Noé Állatotthonban lábadozik. Hozzánk két felnőtt és két kölyök kutyus került szintén a fővárosba” – mondta el a Boon.hu-nak Kapin Richárd, az országos Szurkolók az Állatokért Alapítvány elnöke. – Azonnal elvittük őket az állatorvoshoz. A két felnőtt eb Giardia-fertőzés miatt kapott kezelést. A két kölyök pedig hamarosan elkezdheti az oltási programját. Október 1-től mind a négyen gazdikeresővé válhatnak. A közösségi médiában fogjuk őket hirdetni fotóval alapítványunk Facebook-oldalán. Hozzáértő, szerető gazdikat keresünk számukra. 

Az alapítvány tagszervezeteként működik a Diósgyőri Szurkolók az Állatokért csoport, amelynek vezetője Ongán működtet állatmenhelyet. Ők is részt vettek a leleplezésben. 

– Minden mentett állatot a perei jegyző foglalt le. Az eljárásrend szerint a helyi jegyzőnek 30 napon belül kell kibocsátania a határozatot arra vonatkozóan, hogy az állatoknak mi lehet a további sorsa. Ez ebben az esetben gyorsított eljárással történt – árulta el Csík Zoltán, a Diósgyőri Szurkolók az Állatokért csoport és az ongai állatmenhely vezetője. – A kéthetes karantén, amíg megfigyelés alatt tartjuk őket, minden befogadott állat esetében kötelező. Ennek az a célja, hogy kiderüljön, nincs-e valamilyen súlyos fertőző betegségük, például veszettség. A chipet már Perén megkapták, hogy azonosíthatóvá válhassanak. Még tart a karanténidőszakuk, de 24 óra leforgása alatt, már a bekerülésük utáni másnapon rájuk nézett az állatorvos. Az egyik kölyök uszkár nagyon gyenge volt, de mostanra ő is összeszedte magát. Az ongai menhelyünkre három kutyust tudtunk befogadni. Két kölyköt és egy felnőttet. A kicsik soványak, a nagy pedig bolhás volt és a legyek megették a fülét. Jelenleg már mindannyian jól vannak. 

Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) erőn felül vállalta, hogy szintén befogad három perei kutyust. 

– Csík Zoltán keresett meg minket, hogy menedéket tudunk-e nyújtani néhány mentett állatnak. Jelenleg nagy a telítettség nálunk, de a helyszínen készített fényképeket látva, nem volt szívünk elutasítani őket – árulta el kollégánknak Horváth Rita, a MÁSA menhelyének vezetője. – Egy felnőtt és két növendék keverék kutyusnak tudtunk átmenetileg helyet szorítani ketrecekben. A kölykök alultápláltak voltak, a felnőttek pedig tele voltak bolhával, élősködőkkel és bőrbetegek. Rettenetesen piszkosan kerültek be. A kettő félős kicsi számára különösen indokolt a karantén. A fertőző részlegre kellett elhelyeznünk őket, mert megtudtuk, hogy rossz egészségi állapotú kutya mellett tartották. A nagynak erős folyása volt, így fertőzéssel kezeli az állatorvos. A hogyan továbbal kapcsolatban pedig még várjuk a rendőrség visszajelzését.

Kapcsolódó cikkek